Close

24. september 2017

Stor pris i musikk til livsglad og vitebegjærlig tolvåring fra Sandane fra Ånun Lund Rej Kulturstiftelse for barn og unge

IMG_3197

– Med dette stipendet får eg høve til å lære enda meir om klassisk musikk! Eg håper ein som både speler eit instrument og liker å komponere vil jobbe med meg. Det er nemleg mens vi lager ting eg lærer mest.- Dette er prismottaker Simen Aabrekk sine ord.

Under frokostkonserten på Gloppen Musikkfest blir Simen tildelt årets pris fra Ånun Lund Rejs Minnefond.  Det deler hvert år ut midler for å inspirere  barn og unge til kunstnerisk og skapende utvikling, det være seg  klassisk musikk og komponering, tegning, maling og kreativ skriving.  Prisen er i år på 30 000 kroner, og den går ene og alene til Simen for å støtte han i å videreutvikle interessen for komponering innen klassisk musikk. I år er det første gang en fra Sogn og Fjordane og fra Gloppen er prismottaker.

«Vi deler vanligvis ut stipendet til unge talentfulle utøvende musikere, men fant denne søknaden spesiell og i tråd med Stiftelens ånd; at det er der talentet og skaperkrafta sprenger seg fram, trass i ulike begrensninger, at vi ønsker å være med å anerkjenne og inspirere til videreutvikling. Det er kjekt å kunne bidra til å løfte fram barn nettopp i en tidlig fase for at de kan utvikle sitt potensial,» sier Ragne Birte Lund fra stiftelsen.

Simen forteller «at han lærte tonene og notene da han var liten, og at det var venen Vegard Holm som lærte han opp. Etter det valgte eg berre fleire og fleire notar og sangane blei lenger og lenger. Vegard spelte det eg laga, og eg likte det så godt at eg ikkje slutta.»

På spørsmål om hvorfor han liker så godt å komponere peker han med fingrene over bokstavbrettet sitt og forteller videre;

«-Eg klarer ikkje å snakke, så det er ikkje alltid eg får sagt det eg vil. Når eg lagar musikk opplever eg at folk verkeleg lyttar, det kjennes godt. Det eg også liker med komponering er at det er så kjekt å gjere i lag med fleire. I lag med vennar kan vi komponere på dataen, men eg skulle gjerne hatt eit lite kammerorkester som speler akkurat det eg vil.»

Prisen ble utdelt 9. september og om ettermiddagen var det ikke bare et kammerorkester Simen fikk høre, men hele Kringkastingsorkesteret, KORK, var på plass i Trivselshallen som hovedattraksjon på Gloppen musikkfest 2017 og spilte blant mye annet et av stykke han har laget sammen med to venner. Du finner konserten på NRK Klassisk og stykket Vårslepp i Fjellbygda på 45:20 

Stiftelsen ble opprettet av foreldrene til Ånun i 1991, til minne om sønnen som bare ti år gammel omkom i ei taubaneulykke i di sveitsiske alpene i 1990. Siden fondet ble opprettet, har det blitt delt ut rundt 1,5 millioner kroner. Flere av de tidligere mottakerne er blant de fremste utøverene i klassisk musikk i Norge i dag og de hevder seg også utrolig godt internasjonalt.